Truskawkowo-kokosowe kulki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie oraz jako przekąska do zabrania na spacer.
Składniki:
200ml mleka*
10g mąki kokosowej
100g płatków ryżowych (10 łyżek)
10g różdżki smaku truskawkowa
+10g różdżki i 10g mąki kokosowej do obtoczenia
Przygotowanie:
Gotujemy płatki na mleku aż zgęstnieją. Dodajemy mąkę kokosową i różdżkę smaku i blendujemy. Formujemy kulki obtaczając w mące wymieszanej z różdżką i gotowe. Wersję dla starszaka można dosłodzić.
Z przepisu wychodzi 6 szt.
Ania radzi:
Jeżeli masz dostęp do liofilizowanych truskawek to możesz je zblendować.
Zamiast płatków ryżowych możesz użyć ryżu białego.
Przy alergii na BMK zamień mleko krowie na napój roślinny (najlepiej mleko kokosowe)
Mąka kokosowa to zblendowane wiórki kokosowe 🙂
Czym można zastąpić płatki ryżowe?