Takie pyszne wegańskie muffiny dla dzieci (i nie tylko) istnieją. Są bez jajka, nabiału, aaa i bez zakalca.
Są mięciutkie nawet 3 dnia, a dodatki możesz zmieniać dowolnie.
Psst.. Na blogu znajdziesz jeszcze inne wegańskie orzechowo – bananowe babeczki:
Wegańskie muffiny dla dzieci – Składniki:
1 miska:
120g mąki pszennej
pół łyżeczki sody
2 miska:
120ml mleka/napoju roślinnego
30g oleju
2 łyżki soku z cytryny
dodatki: garść owoców (u mnie maliny mrożone), 6 kostek białej czekolady lub 7 daktyli
Przygotowanie:
Składniki mieszamy w miskach, a potem dolewamy mokre do suchych. Mieszamy chwilę najlepiej rózgą (masa nie musi się całkowicie połączyć), dosypujemy owoce i drobno pokrojoną czekoladę lub drobno pokrojone daktyle. Mieszamy (tylko do połączenia) i przelewamy do papilotek. Pieczemy 25 min. w 180 st., po 20 min. przełączamy na termoobieg jeśli używamy mrożonych owoców.
Z przepisu wychodzi 6 szt.
Ania radzi:
Robiłam je tyle razy, więc kilka info: nie wyjdą takie z musem z daktyli, z musem owocowym (robiłam z Ovolowo), ani rozgniecionym bananem.
Możesz podać od początku rozszerzania diety, tylko bez czekolady. Możesz kawałek wcisnąć sobie już w papilotkach.
Polecam też wersję z kakao, mleczną/gorzką czekoladą i truskawkami.
Super przepis, babeczki zawsze wychodzą i robią się ekspresowo 🙂