Jedno z najszybszych dań jakie tu zamieściłam – indyk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Smakuje też rewelacyjnie z rybą.
A rybki spróbuj w tym równie szybkim połączeniu z pomarańczą.
Indyk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami – Składniki:
ok. 300g fileta z indyka
150ml śmietanki 30%
8-10 suszonych pomidorów
ząbek czosnku (można dwa)
sól*, pieprz
+olej z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Na oleju z suszonych pomidorów (2-3 łyżki) podsmażamy indyka z dwóch stron, dodajemy pokrojone pomidory, czosnek, śmietankę i pieprz. Po kilku minutach na mniejszym ogniu śmietanka się zredukuje i można zajadać. My zjedliśmy z kaszą bulgur i warzywami.
Ania radzi:
Przed rokiem pomiń podsmażanie, a suszone pomidory możesz kupić bez soli.
Albo suszone zamień na zwykle pomidory i dodaj bazylii.
Najlepiej dla niemowlaka wybrać polędwiczki – mięso jest delikatniejsze. Jak kupisz pierś to możesz sam/a je wykroić, wygooglaj sobie jak to zrobić.
Na koniec możesz posypać rukolą, dla dziecka drobno pokrój i wymieszaj. Przy alergii na BMK zamień śmietankę na mleczko kokosowe.
Chyba najczęściej robione przeze mnie, tylko dodaje więcej czosnku. Pycha!