Zrobiliście już zapasy królowej jesieni? 🍂🍁🍁
Mowa oczywiście o dyni 😋😋 TUTAJ znajdziesz kilka propozycji z jej użyciem, a zostawiam Was z takim nietypowym, ale jakże pysznym połączeniem jak kluski śląskie w sosie dyniowo-kalafiorowym z ciecierzycą i szpinakiem.
🧡🧡🧡
Kluski śląskie w sosie dyniowo-kalafiorowym z ciecierzycą i szpinakiem – Składniki:
1/4 kalafiora
5 łyżek puree z dyni
4 łyżki ciecierzycy (dałam ze słoika)
2 garście szpinaku
ząbek czosnku
pół cebuli
250ml płynów (bulionu, śmietanki, jogurtu, mleczka kokosowego)/ dałam pół na pół bulion ze śmietanką 30%
pieprz, sól *, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy. Jeśli nie mamy upieczonej dyni i zrobionego puree to gotujemy razem kalafior z dynią.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła/oleju i chwilę podsmażamy cebulkę. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. W tym czasie blendujemy połowę ugotowanego kalafiora z dynią i wrzucamy na patelnię Dodajemy płyny, ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, przyprawy i chwilkę gotujemy. Na koniec reszta kalafiora w różyczkach, mieszamy i zjadamy. Pasuje tu jako dodatek ryż, kasza i makaron.
Ja podałam z kluskami śląskimi, bo zostały mi ziemniaki z obiadu.
Jak je zrobić?
Mega proste 💪💪😉.
Rozgniatasz ziemniaki w naczyniu praską. Dzielisz na 4 części, jedną wyjmujesz i wsypujesz w to miejsce mąkę ziemniaczaną, dodajesz jedno jajko. Mieszasz, robisz kuleczki, dziurkę i gotujesz. Żeby kluski wyszły ładne trzeba gotować na małym ogniu, od wypłynięcia ok. 3 minuty.
Ania radzi:
Polecam zrobić więcej puree z dyni i zamrozić, to świetna baza do makaronów, sosów i dodatek do owsianek czy kawy 🥣☕😋.
Kluski śląskie wyjdą bez jajka, trzeba dać trochę mniej mąki.
Na ile porcji?