Tort dla niemowlaka 🎂🎈🎉.
Idealny dla dziecka, na roczek i na kolejne urodzinki 😉. Możesz go zrobić nawet dla męża zastępując erytrol cukrem, jeśli chcesz.
Łatwy do zrobienia 😊.
Tort dla niemowlaka – Składniki:
Biszkopt:
🔸21cm🔸
6 jajek L
6 łyżek oleju
150g mąki pszennej (ok 15 łyżek)
30g kakao (2 czubate łyżki)
6 łyżek erytrolu
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Miksujemy całe jaja 15 min. (ustaw timer!) w trakcie dodając erytrol, a na sam koniec olej. Przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką zgarniając masę od dołu. Kakao dodaj w pierwszej partii.
Pieczemy ok 45 min. w 165 st. do suchego patyczka.
🍓 Galaretka:
galaretka owocowa (u mnie malinowa)
owoce (u mnie maliny)
Przygotowanie:
Galaretkę przygotowujemy wg opakowania (polecam dać 100ml wody mniej).
W mniejszej tortownicy/foremce układamy owoce i zalewamy galaretką aż przykryje owoce. Wcześniej wykładam folią spożywczą, żeby łatwiej wyjąć.
Resztę galaretki możesz pokroić w kostki i zrobić mini deserki.
🍧 Krem:
100g daktyli (15szt)
200g mascarpone
100g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Mascarpone i śmietankę ubijamy mikserem, aż zrobi się gęsta masa. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach odlewamy wodę z daktyli (nie wylewamy) i blendujemy. Dodajemy do masy zblendowane daktyle (schłodzone) i kilka sekund miksujemy.
Dodałam jeszcze startej czekolady i wymieszałam łyżką.
🥄Tynk:
Ubite mascarpone i śmietanka w stosunku 1:1
Użyłam po ok 200g i resztę co zostało dałam na pokrojone galaretki, na to owoce, listek mięty i startą czekoladę, która mi została po dodaniu do kremu.
Przygotowanie tortu:
Biszkopt po upieczeniu zawijamy w folię i zostawiamy do krojenia na następny dzień. Kroimy na pół – nasączamy wodą z daktyli. Układamy galaretkę i na to masę. Kolejny biszkopt, znów nasączamy. Wkładamy do lodówki na kilka h, a najlepiej na całą noc. Ubijamy mascarpone ze śmietanką (jeśli jest to tort dla starszego dziecka możesz dodać cukru pudru). Boki obsypałam mąką z orzeszków arachidowych.
Ania radzi:
Pamiętaj, że biszkopt najlepiej upiec 3 dni przed imprezą, masę 2 dni przed, tynk dzień przed, a dekoracja w dniu imprezy. Jeśli nie masz czasu to zachowaj chociaż kilkugodzinne przerwy.
Zamiast orzeszków na boki możesz dać okruszki z biszkoptu (ścięta góra), migdały (wcześniej można je uprażyć na patelni lub w piekarniku), wiórki kokosowe lub nic 🤪.
Biszkopt na erytrolu słabiej wyrasta (stąd proszek do pieczenia) niż na cukrze i ciężko miesza się z mąką. Ważne, żeby nie było suchych „kawałków” od mąki.
Jeśli chcesz jasny – zastąp kakao mąką.
W jasnym biszkopcie daktyle można zamienić na suszone morele.
Przy alergii na BMK krem możesz zrobić z ugotowanej na gęsto kaszy manny/jaglanej np. z wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym, a potem zblendować.
Druga opcja to kaszę po ugotowaniu zblendować z bananem i masłem orzechowym.
Możesz też ubić gęstą część mleczka kokosowego z daktylami. Jeśli słabo się ubije dodać żelatyny.
Masz pytania? Śmiało pisz w komentarzu podpowiem😉 A TUTAJ zobacz, jak mieliśmy przygotowany ROCZEK 😊.
To był piękny dzień…
Ten przepis jest do bani zrobiłem wszystko tak jak w opisie i ciasto zakalec nie wyrosło. Wiele przepisów mówi o ubijaniu osobno białka i żółtka. Tu razem. Poza tym uważam że dosadnie pierw cacao jest beznadziejnym pomysłem. Ale tak jest w przepisie. Osobiście bym wszystkie suche składniki wymieszał i dopiero dodawał.
Ale jak jest przepis to ja jestem taki że się go trzymam. I mimo że pierwszy raz robię taki tort to uważam że przepis nieudany