Zapiekanka z kaszy kuskus z owocami i serkiem wiejskim to propozycja na każdy posiłek. Pamiętaj, że jak nie masz pomysłu na kolację to możesz przygotować coś ze śniadań, a nawet obiadu 😉 Placuszki czy Makaron też można jeść wieczorami 😉
Zapiekanka z kaszy kuskus – Składniki:
100g kaszy kuskus (1 torebka)
220ml mleka (niepełna szklanka)
2 jajka
serek wiejski
dowolne owoce (u mnie gruszka i malina)
płatki migdałów
Przygotowanie:
Mieszamy rózgą wszystkie składniki. Kilka minut kuskus musi odstać, żeby zmiękł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Przelewamy masę, mieszamy na dnie łyżką, żeby masę dobrze rozprowadzić i układamy owoce. Pieczemy 30 minut opcja góra-dół. Porcja dla mamy i dziecka, a trochę zostanie dla taty (albo i nie :D). Podałam polane masłem orzechowym. Polecam wymieszać jogurt z syropem daktylowym i masłem orzechowym 😛
Ania radzi:
Przy alergii na BMK pomiń serek wiejski. Możesz zrobić tylko z napojem roślinnym przy tej samej proporcji.
Przy alergii na BJ zblenduj banana (ok 120g) z mlekiem/ napojem roślinnym, a potem wymieszaj z kaszą kuskus. Pieczemy 25 minut w 180 st. góra-dół. Pasuje tutaj kakao/karob. Robiłam w tortownicy 18 cm.
Jeżeli dajesz migdały na górę ostatnie 5 minut zamień na termoobieg.
Owoców mrożonych nie trzeba rozmrażać.
A może być Skyr zamiast wiejskiego? 😀