Moje drugie w życiu knedle 🙂 Miałam podać w wersji wytrawnej tylko z masłem, ale jak kupiłam truskawki to musiały być w wersji na słodko szpinakowe knedle 🙂 także możecie zadecydować w jakiej wersji zjeść na słodko czy wytrawnie 🙂
Szpinakowe knedle – Składniki:
350g ugotowanych ziemniaków
150g twarogu trójkąt (u mnie półtłusty Delikate)
100g szpinaku liście
1 jajko
50-60g mąki pszennej/orkiszowej jasnej (5-6 łyżek)
szczypta soli*
Przygotowanie:
Ziemniaki i twaróg tłuczemy, dodajemy zblendowany szpinak, mąkę i mieszamy dokładnie (mieszam ręką). Ciasto nie wychodzi bardzo gęste. Moczymy ręce w wodzie, formujemy kule i wrzucamy na wrzątek. Zmniejszamy gaz, od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty.
Ania radzi:
Mąkę wsypuj powoli, im mniej dasz, tym knedle będą delikatniejsze. Zawsze możesz sprawdzić i wrzucić jedną kulę na wrzątek, jak się rozpadnie to dodaj łyżkę mąki więcej.
Dodałam twaróg jako źródło białka. Przy alergii na BMK pomiń twaróg.
A musi byc koniecznie świeży szpinak? Wyszly by z mrożonego? Pozdrawiam