Znacie już sypaną szarlotkę? Bez miksera, bez jajek, chwilę mieszamy i ciasto gotowe. A tata tylko skomentował „Jakie to dobre!” 😛
Róbcie od razu z podwójnej porcji, bo sypane ciasto z truskawkami i rabarbarem zniknęło u nas chwilę po upieczeniu 🙂
Sypane ciasto z truskawkami i rabarbarem – Składniki:
90g mąki (u mnie 50g pszennej i 40g owsianej)
90g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g rabarbaru
200g truskawek
40g masła z lodówki+do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Rabarbar i truskawki kroimy w plasterki i dzielimy na 4 części. Suche składniki mieszamy ze sobą, dzielimy na 6 części (jeżeli robisz w 2 foremkach).
Foremki (u mnie 2szt. średnica 10cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dół oraz boki masłem, układamy warstwy: mąka z kaszą, truskawki z rabarbarem, mąka z kaszą, truskawki z rabarbarem, mąka z kaszą. Na górę ścieramy zimne masło (albo kroimy cienko nożem). Pieczemy w temp 180 st. ok 45min do zarumienienia na środkowej półce bez termoobiegu. Do swojej części do suchych składników dodałam erytrol. Możesz dodać cukier/cukier kokosowy.
Ania radzi:
Najważniejsze w tym przepisie jest masło. Po 10 minutach od włożenia do piekarnika spójrz, czy masło roztopiło się po całej górze, jeżeli są suche place to dołóż w te miejsca.
Formę na dole posmaruj grubszą warstwą masła.
Możesz zrobić z samymi truskawkami.
Najsmaczniejsze jest z mąką pszenną, orkiszową jasną, owsianą, ale możesz zmiksować z innymi.
Przy alergii na BMK masło możesz spróbować zastąpić olejem kokosowym, nie robiłam.
Moga byc mrozone maliny?
Dzieci z zadnymi innymi owocami nie zjedza ciasta 🙄