Ten przepis jest wyjątkowy, wiecie czemu? Bo to mój 100 przepis na blogu 🙂 Myślałam wczoraj jaki to będzie przepis i przypomniałam sobie, że kiedyś 5 dni w tygodniu jadłam bananowo-kokosowe kulki. Gdyby nie Lilka to pewnie nadal bym jadła je prawie codziennie 😀 ale staram się urozmaicać jej posiłki.
Składniki:
120g twarogu trójkąt (połowa)
60g banana dojrzałego (połowa)
20g mąki pszennej (2 łyżki)
20g mąki kokosowej (2 łyżki)
1 jajko
Przygotowanie:
Wkładamy składniki do miski, rozgniatam widelcem. Odstawiamy na 5 minut, robimy kulki i wrzucamy na wrzątek. Zmniejszamy ogień. Gotujemy od wypłynięcia 3-4 minuty.
Najlepiej smakują polane jogurtem z owocami ❤️
Posypałam zmielonymi pestkami dyni🙂
Ania radzi:
Możesz użyć każdej mąki, tylko żeby było ok 40g 🙂 Z tymi mi najbardziej smakuje 🙂 (nie może być sama kokosowa, ani migdałowa).
Możesz też zastąpić 1 łyżkę mąki 1 łyżką kakao i zrobić wersję kakaową 🙂
Nie szalej z mąką, bo wtedy są twarde.
Nawet po dodaniu 50 gr mąki ciasto jest rzadkie . Niema opcji zrobić kulki.