Zapiekane truskawki pod koglem moglem czyli szybki deser który przypomni Ci dzieciństwo.
Składniki:
8 truskawek
2 żółtka (białka wykorzystaj do SKYRowych placuszków albo mini bez-przepis wkrótce:))
1 łyżka erytrolu (cukier dla starszaków)
Przygotowanie:
Żółtka ubij z erytrolem na puszystą masę. Truskawki przekrój na pół (duże na 4 części), ułóż w miseczkach żaroodpornych i polej koglem moglem. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, potem włączamy funkcję termoobiegu na 5 minut.
Pieczemy łącznie 15 minut w 180 stopniach. Dla niemowlaka nakładamy cienką warstwę żeby żółtka się ścięły.
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
-Możesz dać inne owoce, tylko nie mrożone (świetne będą maliny z jagodami, albo śliwki)
-Jeżeli nie chcesz wykorzystywać białka możesz schować do lodówki, albo zamrozić.
-Skorzystaj, że piekarnik jest nagrzany, a deser zajął chwilę, zrób szybki chlebek, albo serniczki jogurtowe.
-Możesz w tym samym czasie włożyć do piekarnika jabłko, albo gruszkę (przekrajamy na pół i pozbywamy się gniazda), będzie jako świetny dodatek np. do jogurtu (do jabłka dodaj cynamon i miód*, a do gruszki migdały zmielone i miód*).
*miód dla starszaków
Ten deser przypomniał mi babcine deserki 😉