Wegańskie muffinki fasolowe bez mąki. Żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji 😛
Wegańskie muffinki fasolowe – Składniki:
puszka czerwonej fasoli
170g banana (2 małe)
60g daktyli (10 sztuk)
20g kakao (4 płaskie łyżki)
40g masła orzechowego (2 łyżki)*
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
Fasole przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Blendujemy z pozostałymi składnikami. Napełniamy foremki na muffinki, pieczemy w temp 180 st 35 minut.
Z przepisu wychodzi 8-9 sztuk. Posmarowałam serkiem śmietankowym i posypałam sproszkowaną aronią. Muffinki wychodzą mokre w środku jak brownie.
*przy alergii możesz zamienić na olej kokosowy
Czy zamiast fasoli mogę użyć ciecierzycę , ona bardziej mi smakuje i resztę bez zmian?