Lilka miała dziś takie drugie śniadanie. Staram się wrzucać warzywa tam gdzie się da, więc babeczkę miała z cukinią, a lody z burakiem, dodatkowo twarogowo-kokosowe kulki z truskawką.
Twarogowo-kokosowe kulki 🥥 – Skladniki:
150g twarogu trójkąt
30g jogurtu
10g oleju kokosowego (płaska łyżka)
30g wiórków kokosowych (3 łyżki)
10g mąki kokosowej (1 łyżka)
małe truskawki
do obtoczenia: kakao (u mnie wymieszane czarne kakao i siemię lniane)
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy i blendujemy z twarogiem, jogurtem, wiórkami i mąką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny (lepiej robi się kulki).
Moczymy ręce i robimy kulki wkładając do środka truskawkę.
Obtaczamy w kakao 😋
Ja do swoich dałam słodzony aromat.
Ania radzi:
Możesz pominąć olej kokosowy.
Konsystencja kulek będzie zależała od twarogu jaki użyjesz, czy będzie chudy, czy tłusty( dla maluszków wybieramy pełnotłusty nabiał).
Lody śmietankowo-truskawkowo-buraczane
Możesz pominąć buraka jak nie lubisz takich smaków i dać więcej truskawek 😉
Składniki:
150g śmietanki 30% (u mnie Pilos)
130g truskawek
50g buraka (pół)
Śmietankę ubijamy, a truskawki blendujemy z burakiem.
Nakładamy do foremek (możesz delikatnie zmieszać masy, jak uważasz). Z przepisu wychodzi 6 lodów (polecam foremki z Ikei💚)
Swoje dosłodziłam 😋
I pozniej cos robisz z kulkami? Ja obtoczyłam w kakao to mialam cale czarne usta i mnie zatkało 😅 tzn, jakbym zjadla lyzka kakao ciemne 🤮🤮🤮