Szybkie serniczki malinowe możesz jeść już po 5 minutach 🙂 Ale lepiej daj im chwilę ostygnąć 😛
Szybkie serniczki malinowe – Składniki:
180g twarogu z wiaderka(u mnie Wieluń)
1 jajko
20g budyniu malinowego (2 łyżki)
30ml śmietanki 30%
70g malin (18 sztuk :))
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do małych silikonowych foremek (łatwiej wyjąć),. Przelewam Lilce i resztę dosładzam erytrolem. Nastawiamy mikrofalówkę na 2min 30 sek, jak się wyłączy jeszcze ustawiamy na 1min 30 sekund.
Ania radzi:
Serniczki rosną i dlatego potrzebują chwili odpoczynku 😀 po 2 min 30 sek,żeby trochę opadły, inaczej urosną i popękają.
Zamiast foremek silikonowych użyj foremek takie jakie masz,nawet może być kubek,nie trzeba ich przecież wyjmować 🙂
Jak nie masz mikrofalówki to możesz upiec w piekarniku 170 stopni 25min(max30 min). Możesz postawić miskę z wrzątkiem na dolną półkę wtedy nie przypieką się.
Możesz zrobić jeden większy serniczek, wtedy dodaj jedną minutę więcej, czyli 2x po 2min 30 sek.
Wybierz twaróg z wiaderka z dużą zawartością twarogu (Wieluń, Piątnica), ewentualnie twaróg trójkąt(wtedy wyjdą bardziej zbite).
Budyń wybieramy bez cukru i barwnika (koszenila, karminy, E-120). Sprawdź na opakowaniu co nadaje kolor, najlepiej jak to będzie koncentrat z buraka. Zastąpić można budyniem śmietankowym, albo mąką ziemniaczaną (wtedy 15g/czubata łyżka).
Właśnie się robią, mam nadzieję że wyjdą 😊 zastanawiam się tylko jak moc mikrofali? Ja mam w ustawieniach od 650 do 1000 dałam na 650 zobaczymy 😊😊