Wczoraj tak nam zasmakowały pulpety z rukolą, że dziś postanowiłam zrobić dla odmiany pulpety ze szpinakiem w sosie koperkowo-tymiankowym. Kupiłam doniczkę tymianku, więc spodziewajcie się z nim przepisów w następnych dniach 🙂
Składniki:
400g mięsa z indyka (można użyć wieprzowego, wieprzowo-wołowego, z kurczaka)
szpinak 3 garście
2 ząbki czosnku
1 jajko
pół kajzerki namoczonej w wodzie
1 łyżka kaszy manny
przyprawy (u mnie pietruszka)
sól, pieprz*
200 ml śmietanki 30%
tymianek kilka gałązek
koperek
ok150ml wody z gotowania+łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Szpinak kroimy drobno, bułkę dobrze odsączamy z wody i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Robię dla Lili 3 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz*.
Wrzucam do wrzątku z piramidką smaku/suszonymi warzywami, albo zielem angielskim i liściem laurowym, gotuję 15 minut.
Odlewam wodę (zostawiam w szklance ok 150ml), dolewam śmietanki do pulpetów, dodaję 2 łyżki koperku (suszony, albo świeży) i świeży tymianek (u mnie garść). Gotuję kilka minut i dolewam wodę z rozmieszaną mąka ziemniaczaną.
Podałam z puree ziemniaczanym (dodałam do ziemniaków 2 łyżki masła i kilka łyżek mleka, można jeszcze dodać starty ser-Pycha!)
Z przepisu wyszły 3 małe pulpety i 8 większych.
Ania radzi:
Tymianek możesz wyjąć pod koniec gotowania.
Nie musisz dodawać mąki ziemniaczanej z bulionem, wtedy trzeba dłużej dusić, żeby śmietanka zgęstniała.
Zamiast śmietanki 30% można użyć śmietany 18% albo jogurtu naturalnego (mi smakuje najbardziej z tą).