Pulpeciki w sosie pomidorowym z parmezanem, w środku z ukrytą marchewką. Nie tylko do owsianek dodaję warzywa, do pulpetów też staram się coś wrzucić, polecam spróbować 🙂
Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym z parmezanem – Składniki:
400g mięsa wieprzowo-wołowego (można użyć innego)
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 jajko
pół kajzerki namoczonej w mleku/wodzie (można pominąć)
natka pietruszki
przyprawy (u mnie papryka słodka, czosnek staropolski)
Passata (BIO z Rossmanna) + ząbek czosnku
parmezan
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, bułkę dobrze odsączamy, czosnek przeciskamy przez praskę,drobno kroimy pietruszkę i mieszamy. Robimy pulpety, układamy w naczyniu żaroodpornym. Robię dla Lili 4 pulpeciki i do reszty dodaję sól i pieprz. Zalewam passatą (w wersji dla dorosłych dodaję sól i pieprz). Pieczemy w 190st 25 minut, przekręcamy pulpety, posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut z funkcją termoobieg. Z przepisu wyszło 20 pulpetów.
Ania radzi:
Możesz pominąć kajzerkę, ale dzięki niej pulpety wychodzą mięciutkie. Ja dziś pominęłam i tez wyszły pyszne 🙂
Zamiast passaty można dodać pomidory z puszki.
Mam nadzieję że wyjdzie dobre.
Tylko się czepne mielimy mięso? Bo nie ma takiej informacji.