Jak jesteście fanami ciasta fasolowego jak my to placki z czerwonej fasoli pokochacie. Świetnie będą smakować z serkiem śmietankowym i truskawkami 😛 Wiem, że nie jest teraz sezon, ale możesz zrobić frużelinę truskawkową albo wiśniową z owoców mrożonych.
Placki z czerwonej fasoli – Składniki:
puszka czerwonej fasoli (waga po odsączeniu 255g)
1 dojrzały banan
1 jajko
30g mąki owsianej (3 łyżki)
20g mąki gryczanej (2 łyżki)
15g kakao (3 płaskie łyżki)
Przygotowanie:
Fasolę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Blendujemy z jajkiem i bananem. Na koniec dodajemy mąki, mieszamy i smażymy na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Z przepisu wyszło 12 placków. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz użyć mąki orkiszowej, pszennej, kukurydzianej.
Przy alergii na BJ pomiń jajko i dodaj 2-3 łyżki mąki.
Swoje placki możesz dosłodzić.
Z podanych proporcji wyszło takie ciasto ze łyżka stała i nie dało się nałożyć na patelnię. Rozrzedzilam mlekiem owsianym zobaczymy co z tego będzie…