Pieczone ziemniaki z bazyliowym twarożkiem mogą być dodatkiem do mięsa, a także zjadane same. Nie masz bazylii? Zrób twarożek czosnkowy 😉
Składniki:
6 ziemniaków
100g twarogu trójkąt
kilka listków bazylii
2 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek oliwy + przyprawy (u mnie czosnek, rozmaryn)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie. Oliwę mieszamy z przyprawami, smarujemy pędzelkiem ziemniaki (posmarowałam dwa i do swojej porcji dodałam sól i pieprz). Twaróg blendujemy z jogurtemi bazylią. Nakładamy na ziemniaki.
Pieczemy 10-15min. w temp 180 st. z termoobiegiem.
Możemy zrobić ziemniaki bez gotowania, ale wtedy pieczemy ok 40min same ziemniaki, a potem nakładamy twarożek i wstawiamy na 10-15 min.
Jaki twarożek tutaj dać? 🙂