Pieczarki faszerowane super propozycja dla całej rodziny.
Obiad, kolacja albo przekąska?
Pieczarki faszerowane – Składniki:
8 większych pieczarek (kupiłam w Lidlu)
200g mięsa mielonego
mała cebula
ząbek czosnku
pół papryki
4 łyżki kukurydzy (dałam z puszki przepłukaną)
parmezan/ser żółty (do masy 2 łyżki + do posypania)
szczypiorek
przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sól *
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Podsmażamy kilka minut pieczarki. Zdejmujemy i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, ogonki od pieczarek, paprykę, a po chwili mięso, czosnek i przyprawy. Mieszamy w misce z kukurydzą, szczypiorkiem, serem i mieszamy.
Nakładamy na pieczarki, posypujemy serem. Pieczemy 15 minut w 180 st.
Podałam z ugotowaną kaszą gryczaną, sałatką z warzyw z olejem lnianym 🥗.
Ania radzi:
Pieczarki i boczniaki możesz podawać od początku rozszerzania diety.
Przed rokiem zrezygnuj z sera i zrób danie w piekarniku.
Warzywa można dodać inne lub pominąć.
Do oleju daje łyżkę masła do podsmażania pieczarek 😋.
Jeśli dobrze rozumiem podsmazamy chwilę najpierw pieczarki a potem cała reszte skladnikow?