Zrobiłam ten pasztet z białej fasoli na pół keksówki, bo nie wiedziałam czy wyjdzie i jak wyjdzie. A zaskoczył! Następnym razem robię z podwójnej porcji i taką Wam podaję w przepisie.
Pasztet z białej fasoli – Składniki:
2 puszki białej fasoli
1 jabłko
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju do smażenia +4 łyżki do masy
łyżka majeranku (można więcej :P)
sól, pieprz
żurawina (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebule drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojone jabłko lub starte na grubych oczkach. Dorzucamy majeranek, pieprz i chwilę dusimy na małym ogniu. W tym czasie przepłukujemy fasolę i blendujemy z olejem. Łączymy składniki. Przekładamy do keksówki, wciskamy na górę żurawinę i pieczemy w 180 stopniach 25-30min.
Ania radzi:
Zamiast jabłka możesz dać do środka żurawinę.
Pasztet przechowujemy przykryty.
Polecam część wylać do keksówki dla Maluszka, a resztę dosolić, oddzielić papierem. Zobacz jak to robię.
Czy można dodać zwykła, wcześniej moczoną przez noc fasolę czy musi być z puszki ?😊