Słodko-pikantna pasta z pieczonych warzyw często u nas gości. Robi się ją bardzo szybko, możesz też dodać inne warzywa seler, czy pietruszkę. A jak nie masz pomysłu co jeszcze zrobić na kanapki to polecam pasztet z białej fasoli.
Pasta z pieczonych warzyw – Składniki:
pól batata
pół papryki
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek/olej do posmarowania warzyw
+2 łyżki do blendowania
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
Przygotowanie:
Kroimy warzywa, czosnek zostawiamy w łupince. Delikatnie nacieramy oliwą/olejem i pieczemy w 190 st. 20-25 min. do miękkości. Czosnek obieramy i warzywa blendujemy z olejem i przyprawami. Przechowujemy w słoiku w lodówce.
Ania radzi:
Sól dodaj jak robisz dla starszych dzieci, zawsze możesz posolić na kanapce.
Zamiast batata możesz dać dynię.
Upiecz całego batata i następnego dnia zrób omlet, a z pieczonej dyni placuszki 😛
Paprykę ostrą możesz podawać od początku rozszerzania diety, tylko nie przesadzaj z ilością 😉
Czy można zrobić więcej pasty i zagotować w słoiczki ?