Wiecie ile się naczytałam co się łączy, żeby powstały wypieki bez jajek!? Jedni lubią czytać książki, a ja lubię czytać ciekawostki kulinarne 🙂 Chyba się opłacało, bo orzechowo-bananowe babeczki bez jajek wyszły super!
Orzechowo-bananowe babeczki bez jajek – Składniki:
150g dojrzałego banana (średni banan ma ok 120g)
40ml mleka (8 łyżek)
2 łyżki octu jabłkowego (u mnie Bio dostępny w Lidlu)
20g masła orzechowego (1 łyżka)
20g masła/oleju kokosowego (u mnie masło/1 łyżka)
100g mąki pszennej (10 łyżek)
20g zmielonych orzechów laskowych (2 łyżki)
pół łyżeczki sody i pół proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło orzechowe z masłem (ja to robię w mikrofalówce ok 15 sekund). W tym czasie rozgniatamy widelcem banana, dolewamy masła, mleko, ocet jabłkowy i mieszamy rózgą. Dosypujemy resztę składników, mieszamy tylko do połączenia. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Z przepisu wychodzi 5 sztuk.
Ania radzi:
Zmielone orzechy to mąka orzechowa, jest dostępna np. w Lidlu, ale możesz też sam/a zblendować.
Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny (czytałam, że najlepsze będzie sojowe do wegańskich wypieków).
Zamiast mąki pszennej możesz użyć orkiszowej jasnej, mi się niestety skończyła 🙂
Czy mogę zastąpić banana ?