Takie mini placuszki wbrew pozorom zrobisz szybko, a smażą się jeszcze szybciej. Zawsze to jakieś urozmaicenie placków. Możesz podać jak płatki i zalać mlekiem, albo jogurtem z owocami.
Mini placuszki – Składniki:
120ml mleka (pół szklanki)
80g mąki pszennej (8 łyżek)
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki w temp. pokojowej. Miksujemy jajko z olejem i mlekiem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy na mały ogień i smażymy placuszki. Jak pojawią się pęcherzyki przekręcamy na drugą stronę. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz użyć mąki orkiszowej jasnej, jaglanej, kukurydzianej.
Placuszki trzeba smażyć na małym ogniu. Pilnuj, bo smażą się krótko 🙂
Zamiast mleka możesz dodać napoju roślinnego, albo mleka kokosowego.