Przepyszne, muszę zacząć od tego słowa 😊takie są marchewkowo-orzechowe kulki w białej czekoladzie.
Nic więcej nie dodaję, przechodźcie od razu do przepisu 😊
Marchewkowo-orzechowe kulki w białej czekoladzie – Składniki:
2 średnie marchewki
15 daktyli
2 czubate łyżki masła orzechowego
3 łyżki mąki owsianej
garść pokrojonych drobno orzechów (użyłam gotowych arachidowych Krukam)
łyżeczka cynamonu/przyprawy piernikowej (opcjonalnie😉)
biała czekolada+odrobina mleka
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem. Marchewkę ścieram na drobnych oczkach. Daktyle odlewam, dorzucam masło orzechowe i blenduję. Łączę z resztą składników. Ręce mocze w zimnej wodzie i formuje kulki. Wkładam do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Po tym czasie rozpuszczam białą czekoladę z odrobiną mleka (robię na oko, musi się roztopić i wyjść na tyle gęsta, żeby nie spływała za bardzo z kulki). Wrzucam kulkę, obtaczam w czekoladzie i wyjmuję za pomocą wykałaczki. Można posypać na wierzchu orzeszkami. Z przepisu wyszło 10 sztuk.
Lilce obtoczyłam w kakao wymieszanym z mąką migdałową .
Ania radzi:
Jeśli nie masz mąki owsianej to zlenduj płatki owsiane.
Przy płynnym maśle orzechowym możesz dodać łyżkę mąki więcej.
Będą pasować tu migdały, albo orzechy włoskie zamiast arachidowych.
Dla niemowlaka omiń orzechy, dodaj tylko do swojej porcji tak będzie bezpiecznie (chyba, że je zmielisz).Można obtoczyć w mące kokosowej, kakao, albo gorzkiej czekoladzie. Nie znalazłam białej czekolady z dobrym składem dla dzieci.
Odsyłam Cię do przepisu na ciasteczka z ciecierzycy gdzie podałam jakie czekolady gorzkie są odpowiednie dla naszych maluszków. Ewentualnie możesz rozpuścić masło/olej kokosowy i dodać kakao.
Czy można w tym przepisie czymś innym zastąpić marchew? 🤔