Jeżeli jeszcze nie polubiłeś/aś się z kaszą jaglaną to źle ją po prostu przygotowujesz, albo nie trafiłeś/aś na takie połączenie jak malinowo-kokosowy budyń jaglany 🤩.
Polecam kaszę jaglaną włączyć zarówno do swojego menu jak i maluszka, posiada udowodnione właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność💪
Najważniejsze, żeby dobrze ją przepłukać i pozbyć się goryczki 🙂.
Próbuj tego pysznego połączenia 🙂😋
Malinowo-kokosowy budyń jaglany – Składniki:
100g kaszy jaglanej (woreczek)
ok. 400ml płynów (mleko krowie/ napój roślinny)
3 łyżki wiórków kokosowych
100-150g malin (dałam mrożone)
2 łyżki serka kremowego (Bieluch – jest bez soli/Almette) lub mascarpone😋
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, dodajemy wiórki i zalewamy płynami. Gotujemy z instrukcją na opakowaniu (u mnie 15 min.). Zdejmujemy z gazu, dodajemy maliny, serek i blendujemy.
Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka, tata też się załapie.
Swoją porcję dosłodziłam.
Ania radzi:
Podczas blendowania możesz dolać trochę mleka, jeśli wolisz rzadszą konsystencję.
Możesz dodać banana/daktyli czy miodu. Ale nie musisz zawsze dosładzać czymś potraw dzieciom. Ja dosładzam tylko swoje 😋.
Przy alergii na nabiał pomiń serek – zrób bez, albo daj trochę tofu 🙂.
Zamiast malin mogą być jagody lub jeżyny 💜.
Co jeszcze zjesz pysznego z kaszą jaglaną?
To było pyszne. Czy można to zostawić na drugi dzień??