Bardzo szybki i wartościowy obiad, który przygotujesz w kilkanaście minut – makaron w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą. A jak zajadacie się makaronami jak my to wypróbuj nasz pewniak – makaron z cukinią i marchewką 😉.
Makaron w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą – Składniki:
150g czerwonej soczewicy (3/4 szklanki)
1 marchewka
1 cebula
puszka krojonych pomidorów z puszki
ząbek czosnku
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól*
olej rzepakowy
ok. 200g makaronu
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy wg czasu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy cebulkę i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty czosnek, przyprawy i ugotowaną soczewicę. Mieszamy z makaronem. Porcja dla mamy, taty i dziecka. Podałam z pomidorkami koktajlowymi i posypałam szczypiorkiem. Wersję dla dorosłych i starszych dzieci możemy posolić.
Ania radzi:
Sos możesz zblendować.
Będzie też pasować do spaghetti.
Dla niemowlaka polecam poddusić warzywa bez podsmażania.
Zamiast pomidorów z puszki możesz użyć passaty pomidorowej.
Witam, czy sos można zamrozić?