Łosoś w sosie cukiniowym ze szpinakiem

You are currently viewing Łosoś w sosie cukiniowym ze szpinakiem

Łosoś w sosie cukiniowym ze szpinakiem po prostu rozpływa się w ustach. A w dodatku robi się ekspresowo 😊

Łosoś w sosie cukiniowym ze szpinakiem – Składniki:

*łosoś/pstrąg łososiowy

1 cukinia

150ml śmietanki 30%

7 kostek mrożonego szpinaku/2 garście świeżego

1 mała cebula

ząbek czosnku

koperek

sól, pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy, aż cukinia zrobi się miękka. Po tym czasie wrzucamy szpinak, przeciśnięty czosnek, koperek, pieprz i zalewamy całość śmietanką. Jeżeli śmietanka lekko zgęstnieje dodajemy łososia i dusimy ponownie kilka minut. Nie musimy go przekręcać na drugą stronę. Porcja dla mamy, taty i dziecka. Porcje dla dorosłych posoliłam na talerzu. Podałam na makaronie Orzo-bardzo polecam.

Ania radzi:

*U nas 3 kawałki mają ok 600g(250g na dorosła osobę , 100g dla dziecka) Kupując łososia zawsze odkrajam sobie 3 ładne kawałki, a resztę kroję w mniejsze kawałki i wykorzystuję do makaronu. Polecam makaron z łososiem.

Szpinak liście dla niemowlaka polecam pokroić, u nas to się sprawdziło i Lila chętniej jadła.

Możesz całość poddusić na odrobinie wody bez podsmażania.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Paulina

Czy można użyć mrożonego purée z cukini?

Anna

Przygotowałam to danie trochę inaczej – łososia upiekłam i podałam z ryżem jasminowym. Szpinak i cukinia wg tego przepisu wyszły super!

IMG_20211106_085109.jpg
Agnieszka

Czyn przy alergi na bmk zastąpić śmietankę?
Mleczko kokosowe czy jogurt?

Agnieszka

A czy taki sam sos można zamrozić? Czy jak jogurt to odpada?