Łosoś w sosie cukiniowym ze szpinakiem po prostu rozpływa się w ustach. A w dodatku robi się ekspresowo 😊
Łosoś w sosie cukiniowym ze szpinakiem – Składniki:
*łosoś/pstrąg łososiowy
1 cukinia
150ml śmietanki 30%
7 kostek mrożonego szpinaku/2 garście świeżego
1 mała cebula
ząbek czosnku
koperek
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy startą na grubych oczkach cukinię, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy, aż cukinia zrobi się miękka. Po tym czasie wrzucamy szpinak, przeciśnięty czosnek, koperek, pieprz i zalewamy całość śmietanką. Jeżeli śmietanka lekko zgęstnieje dodajemy łososia i dusimy ponownie kilka minut. Nie musimy go przekręcać na drugą stronę. Porcja dla mamy, taty i dziecka. Porcje dla dorosłych posoliłam na talerzu. Podałam na makaronie Orzo-bardzo polecam.
Ania radzi:
*U nas 3 kawałki mają ok 600g(250g na dorosła osobę , 100g dla dziecka) Kupując łososia zawsze odkrajam sobie 3 ładne kawałki, a resztę kroję w mniejsze kawałki i wykorzystuję do makaronu. Polecam makaron z łososiem.
Szpinak liście dla niemowlaka polecam pokroić, u nas to się sprawdziło i Lila chętniej jadła.
Możesz całość poddusić na odrobinie wody bez podsmażania.
Czy można użyć mrożonego purée z cukini?