Szybkie danie jedno.. hmm patelniowe? 😊 Krewetki z kaszą kuskus i cukinią robisz mniej niż kwadrans na jednej patelni. Super opcja kiedy masz mało czasu na pyszny i zdrowy obiad 😉
Krewetki z kaszą kuskus i cukinią – Składniki:
krewetki (u mnie opakowanie mrożonych 21 szt.)
2 łyżki masła (czubate :P)
duży ząbek czosnku
100g kaszy kuskus
pól cukinii
250ml wody
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki jeśli są mrożone to wrzucamy do zimnej wody, osuszamy. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, wrzucamy krewetki, smażymy ok 2 minut z każdej strony, dorzucamy pokrojoną cukinię, pietruszkę (część zostawiamy), przeciśnięty czosnek, drugą łyżkę masła i chwilę smażymy 😊 Dorzucamy kuskus, zalewamy szklanką wody (1cm ponad kaszę). Dusimy aż kasza wchłonie wodę ok 8-10 minut. Posypujemy pietruszką.
Ania radzi:
Tak podsmażone krewetki genialnie smakują z bagietką 😛 Możesz podać w takiej formie np. na kolację.
Proponuje dla mamy, taty i dziecka zrobić ze 150g kaszy kuskus.
Przy alergii na BMK usmaż na oleju.
Czosnek możesz pokroić w plasterki i wrzucić razem z krewetkami, ale pamiętaj, że szybko się przypala.
Hej, a czy dla 9.5 miesieczniaka to będzie spoko danie?