Bardzo delikatny i pyszny krem z białych warzyw. A jak kochasz jak my takie szybkie zupy to polecam Ci krem cebulowy.
Krem z białych warzyw – Składniki:
Warzywa po obraniu – spójrz na zdjęcie 😊
270g ziemniaków
380g kalafiora
80g selera
35g pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa, sól
1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
ok 600ml wody
2 łyżki mascarpone (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe pokrojone składniki i przyprawy. Na górę dajemy kalafior i zalewamy wodą (u mnie kalafior wystawał odrobinę 😊). Gotujemy aż warzywa będą miękkie ok 20min. Blendujemy z mascarpone. Podałam z groszkiem ptysiowym.
Ania radzi:
Mascarpone możesz pominąć, albo dać śmietanki.
Dałam trochę białego pieprzu i super tu pasuje, więc jak masz w domu to koniecznie dodaj 😉
Petarda przepis zamieniłam tylko mascarpone na bielucha ☺️pozdrawiam