Marchewka to nasze ulubione warzywo, jest smaczna, tania i wszędzie dostępna, nie wspominając o wartościach odżywczych. A jak mam za dużo to robię omleta (super sprawdzi się na spacer do pojemnika), albo zupę. Chciałam do niej dodać ciecierzycę, ale na nią mam inny pomysł, więc wykorzystałam groch i powstał krem marchewkowy z grochem.
Krem marchewkowy z grochem – Składniki:
250g grochu (pól opakowania zazwyczaj ;))
300g marchewki (3 duże)
1 mała cebula
pół pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonych warzyw
1 łyżka majeranku
1 łyżka kurkumy
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Groch przepłukujemy kilka razy i zalewamy zimną wodą (minimum na godzinę, można na całą noc). Kroimy warzywa (tak jak Ci wygodnie, potem będą blendowane). Wylewamy wodę, dodajemy warzywa, przyprawy i zalewamy wodą, trochę ponad poziom warzyw. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie (ok 40 minut). Na koniec blendujemy. Możemy podać z kleksem śmietany.
Ania radzi:
*Sól i pieprz dodaję na talerzu.
Wody lepiej dać mniej i w trakcie dolać.
Polecam zamrozić jedną dużą porcję i wykorzystać jako sos do makaronu. Potem możesz dodać śmietanki i parmezanu. Groch jest dobrym źródłem białka.
Czym możemy zastąpić groch? 🙂