Kotleciki mielone z brokułem i czerwoną cebulą to moje największe ostatnie odkrycie jeżeli chodzi o posiłki wytrawne. Są mięciutkie i pyszne 😉
Kotleciki mielone z brokułem i czerwoną cebulą – Składniki:
400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
kilka różyczek ugotowanego brokuła
20g bułki tartej (2 łyżki)
1 jajko
2 ząbki czosnku
pół drobno pokrojonej czerwonej cebuli
przyprawy: pietruszka, koperek, majeranek
mąka pszenna do obtoczenia
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy aż będzie bardzo miękki, rozdrabniamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kotleciki, otaczamy w mące i wrzucamy do gorącej wody z suszonymi warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy ok 15 minut. Wyszło 9 większych i dwa mniejsze kotleciki.
Ania radzi:
Ugotuj więcej brokuła, podasz jako dodatek do obiadu. Polecam z sosem czosnkowym i pestkami słonecznika (dla niemowlaka zmielone).
Zamiast czerwonej cebuli możesz użyć białej.
Możesz kotlety usmażyć.
Kotlety można mrozić.
Czy można takie kotleciki zamrozić? Jeśli tak, to lepiej surowe czy ugotowane?