Pyszne, mięciutkie kotleciki brokułowo serowe. Nie mogę się doczekać aż zrobię je kolejny raz. Myślę, że Wy też tak będziecie mieć jak ich już raz spróbujecie 😊
Kotleciki brokułowo serowe – Składniki:
10 mniejszych różyczek brokułu (u mnie mrożony/nie zważyłam 😊)
2 jajka
40g-70g startego sera (u mnie Gouda)*
30g bułki tartej (3 łyżki)
1 ząbek czosnku (ja dałam dwa😊)
sól/pieprz
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy aż będzie miękki. Rozdrabniamy widelcem, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na grubych oczkach i wszystko łączymy. Formuujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po kilka minut z jednej strony.
Podałam z kwaśną śmietaną i pietruszką. Zrobiłam dla Lilki kotleciki i dodałam sól. Z przepisu wyszło 10 kotlecików. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Brokuł możesz ugotować na półtwardo i drobno posiekać, mi taka wersja mniej smakuje.
*Jak będziesz robić kotleciki dla niemowlaka to dodaj mniejszą ilość sera albo zrob bez, a dodaj tylko do swoich. Ser zawiera sól, podajemy takie produkty po roku. Lila przed rokiem dostała kilka razy w małych ilościach.
Zamiast jajka możesz zalać zmielone siemię lniane (1 czubata łyżka) wodą i połączyć. Nie robiłam to jest moja podpowiedź. Jak zrobisz daj znać, pomoże to innym mamom.
Przy alergii na BMK możesz użyć płatków drożdżowych nieaktywnych, ewentualnie pominąć ser.
Można dodać też ugotowane na twardo jajko i kukurydzę.
Por na zdjęciu to dekoracja od Lilki. Przyniosła mi jak robiłam zdjęcie. Za kilka lat zobaczysz córeczko jak mamie pomagałaś <3
Czy można zjeść na drugi dzień?