Knedle nie muszą być tylko z ziemniaków. Na blogu znajdziesz już z kaszy jaglanej, a tym razem zrobiłam knedle z tofu o smaku czekośliwka. Możesz przygotować je także bez gotowania
Knedle z tofu czekośliwka – Składniki:
kostka tofu
15 suszonych śliwek
2 łyżki soku z pomarańczy/soku z cytryny
15g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
10g kakao (2 płaskie łyżki)
łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy (mąkę możemy dodać na sam koniec). Robimy kulki, wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 2-3 minuty. Z przepisu wychodzi 9szt.
Podałam na jogurcie z liofilizowaną żurawiną. Swoją wersję jeszcze polałam syropem daktylowym.
Ania radzi:
Zamiast ziemniaczanej możesz dać inną mąkę lub kasze manną.
Zrób z mąką kokosową lub owsianą i przygotujesz knedle bez gotowania.
Śliwki suszone możesz zamienić na daktyle, najlepiej kilka sztuk mniej.
Robiłam już dwukrotnie. Ostatnim razem do masy dodałam dodatkowo zmielonych orzechów włoskich, a do środka mascarpone. Pychota 😊😊