Kasza bulgur z kurczakiem i boczniakami

You are currently viewing Kasza bulgur z kurczakiem i boczniakami

Zastanawiasz się czy Twój maluch może zjeść boczniaki? Tak, grzyby hodowlane można podawać niemowlakom. Oczywiście nie w dużych ilościach i nie za często, ale my lubimy i wpadłam na takie połączenie, żeby nie robić znowu makaronu (no co ja zrobię, że tak kochamy!) na obiad była u nas kasza bulgur z kurczakiem i boczniakami.

Kasza bulgur z kurczakiem i boczniakami – Składniki:

100g kaszy bulgur (1 woreczek)

4 polędwiczki z kurczaka

pół cebuli

5 boczniaków

100 ml śmietanki 30%/jogurtu wege (można też pominąć)

2 łyżki czosnku staropolskiego/ząbek czosnku

pietruszka

sól,pieprz*

Przygotowanie:

Kaszę gotuję (na opakowaniu było 15min, ja gotowałam 25 min).
Cebulę, kurczaka kroję, wrzucam na patelnię, zalewam wodą (ok 200ml), gotuję kilka minut i dorzucam pokrojone boczniaki. Dolewam trochę wody i duszę ok 10min pod przykryciem. W tym czasie woda powinna wyparować. Dolewam śmietanki, dosypuję czosnku i chwilę gotuję.
Nakładam na talerz i posypuję pietruszką. Do swojej porcji daję sól i pieprz*.

Ania Radzi:

Świetnie będzie smakować z makaronem, albo ryżem.

Polecam dodać brokuła, żeby było więcej warzyw. Ja robiłam ekspresową wersję 🙂

Smaczniejsze będzie jak podsmażysz, a potem podlejesz wodą (jeśli smażysz na co dzień).

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze