Zastanawiasz się czy Twój maluch może zjeść boczniaki? Tak, grzyby hodowlane można podawać niemowlakom. Oczywiście nie w dużych ilościach i nie za często, ale my lubimy i wpadłam na takie połączenie, żeby nie robić znowu makaronu (no co ja zrobię, że tak kochamy!) na obiad była u nas kasza bulgur z kurczakiem i boczniakami.
Kasza bulgur z kurczakiem i boczniakami – Składniki:
100g kaszy bulgur (1 woreczek)
4 polędwiczki z kurczaka
pół cebuli
5 boczniaków
100 ml śmietanki 30%/jogurtu wege (można też pominąć)
2 łyżki czosnku staropolskiego/ząbek czosnku
pietruszka
sól,pieprz*
Przygotowanie:
Kaszę gotuję (na opakowaniu było 15min, ja gotowałam 25 min).
Cebulę, kurczaka kroję, wrzucam na patelnię, zalewam wodą (ok 200ml), gotuję kilka minut i dorzucam pokrojone boczniaki. Dolewam trochę wody i duszę ok 10min pod przykryciem. W tym czasie woda powinna wyparować. Dolewam śmietanki, dosypuję czosnku i chwilę gotuję.
Nakładam na talerz i posypuję pietruszką. Do swojej porcji daję sól i pieprz*.
Ania Radzi:
Świetnie będzie smakować z makaronem, albo ryżem.
Polecam dodać brokuła, żeby było więcej warzyw. Ja robiłam ekspresową wersję 🙂
Smaczniejsze będzie jak podsmażysz, a potem podlejesz wodą (jeśli smażysz na co dzień).