Gryczana szarlotka sypana to szarlotka, która wyjdzie każdemu. Bez zagniatania ciasta i jajek. Możesz zrobić wersję kakaową dodając do suchych składników kakao.
Składniki:
90g mąki gryczanej
90g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g jabłek po obraniu (2 szt)
1 łyżka cynamonu
40g masła z lodówki+do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na 2 części.
Suche składniki mieszamy ze sobą, dzielimy na 3 części.
Foremki (u mnie 2szt. średnica 10cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dół oraz boki masłem, układamy warstwy: mąka z kaszą, jabłka, mąka z kaszą, jabłka, mąka z kaszą. Na górę ścieramy zimne masło (albo kroimy cienko nożem). Pieczemy w temp 180 st. ok 1h do zarumienienia na środkowej półce bez termoobiegu. Do wersji dla starszaków możesz dodać cukier do suchych składników, albo miód do jabłek.
Najważniejsze w tym przepisie jest masło. Po 10 minutach od włożenia do piekarnika spójrz ,czy masło roztopiło się po całej górze, jeżeli są suche place to dołóż w te miejsca.
Gryczana szarlotka sypana idealnie komponuje się z frużeliną wiśniową.
Czy może być inna Mąka zamiast gryczanej 😁?