Czy Wy też już czujecie jesień? Jesień kojarzy mi się z dynią 😊 Wam też i możecie jeść ją codziennie? To w takim razie róbcie dyniowe kulki, są bez jajka, a jeśli chcecie zrobić wersję bez nabiału to w tym przepisie zamień marchewkę na dynię 😉
Dyniowe kulki bez jajka – Składniki:
180g twarogu trójkąt (Piątnica, Pilos/Lidl)
100g puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
10g zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka) + 3 łyżki ciepłej wody (żeby zakryło siemię)
15g kaszy manny (1 łyżka)
10g mąki kokosowej/owsianej (1 łyżka)
pół łyżeczki kurkumy i cynamonu
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy wodą. Do miski wrzucamy twaróg, kaszę, mąkę kokosową/owsianą, siemię, przyprawy i łączymy wszystko dobrze widelcem. Odstawiamy na 5 minut. Gotujemy wodę. Wrzucamy na wrzątek zmniejszając od razu ogień. Gotujemy z TIMEREM 3 minuty od wrzucenia. Z przepisu wyszło 10 sztuk. Polałam rozpuszczonym masłem z cynamonem (w wersji dla starszaków polecam jeszcze dodać miodu).
Ania radzi:
Jak zrobić puree z dyni? Wystarczy pokroić dynię na kawałki i upiec w piekarniku 180 stopni przez ok 35 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem, bo każda odmiana potrzebuje innego czasu. Po upieczeniu obieramy ze skórki i pozbywamy się nasion. Blendujemy. Polecam zrobić więcej i część zamrozić.
W tym przepisie nie polecam zwykłej dyni (jest za bardzo wodnista), może być też piżmowa.
Możesz zrobić wersję z jajkiem, wtedy trzeba dodać więcej kaszy manny.
Nie masz dyni? Zrób z marchewką (ugotuj i zblenduj).
Kulki możesz zjeść na słodko jak i wytrawnie. Przy wersji wytrawnej pomiń cynamon dodaj czosnek/paprykę słodką i curry. Możesz zjeść z kwaśną śmietaną i pestkami dyni (w wersji dla maluszka zblendowane), albo podać z warzywami polanymi oliwą.
Hmm u mnie rozpadają się po wyjęciu z wody, co może być przyczyną?