Długo duszony schab w sosie śliwkowym może być propozycją na świąteczny stół 😉 Oprócz tego, że potrzebuje trochę czasu na gazie to robi się to danie bardzo szybko 😊 W dodatku smakuje na ciepło jak i na zimno.
Duszony schab w sosie śliwkowym – Składniki:
schab (u mnie porcjowany 5 plastrów)
1 cebula
12 śliwek suszonych
2 łyżki suszonych warzyw/piramidka smaku
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz, sól
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy schab i smażymy z każdej strony, dorzucamy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, piramidkę smaku i zalewamy całość wodą. Dusimy pod przykryciem ok 2h. Jeżeli widelec delikatnie wchodzi w mięso dorzucamy śliwki i dusimy jeszcze 30 minut. W trakcie możesz dolać wody jeśli wyparowała większość. Pod koniec oprószamy delikatnie całość mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając. Porcja dla taty, mamy i dziecka. Podałam z ziemniakami, ogórkiem kiszonym oraz surówką z białej rzodkwi, jabłka, jogurtu greckiego, soku z cytryny, pieprzu. Idealnie to wszystko do siebie pasowało 😛
Ania radzi:
Solimy porcję rodziców na talerzu.
Jeżeli przygotowujesz danie dla niemowlaka omiń smażenie, całość zalej wodą i duś pod przykryciem.
Z przypraw możesz dodać jeszcze rozmaryn, albo tymianek ja zapomniałam, ale i tak było pycha 😛
Możesz przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzeć sos przez sito, żeby był jednolity. Chcesz zrobić delikatne mięso dla dziecka? Spróbuj gulaszu wołowego. Rozpływa się w ustach-dosłownie 😛
Jaką mąkę zamiast ziemniaczanej?