Dorsz pieczony z czosnkiem przygotujesz szybciej niż zagotuje Ci się woda na ryż 🙂
Składniki:
dorsz świeży (u nas 250g)
2 ząbki czosnku
koperek
sok z cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem, smarujemy oliwą. Czosnek kroimy w plasterki i układamy na górze, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Wersję dla dorosłych solimy.
Pieczemy 20 minut w 180 st. na środkowej półce bez termoobiegu.
Podałam z ryżem i brokułem oraz sosem czosnkowym
Porcja dla mamy, taty i dziecka.
Ania radzi:
-Przed i po upieczeniu sprawdź dokładnie czy nie ma ości (po upieczeniu u siebie nie musisz :P)
-Przy BLW do ryżu możesz dodać łyżeczkę oliwy, sklei ryż i zrobisz kulki, które maluch łatwiej będzie brał do rączki.
-Możesz użyć innych przypraw, mi do ryby najbardziej ten zestaw pasuje i używam go najczęściej.
-Cienki filet jest już gotowy po 15 minutach.
Co zamiast koperku? 🙂