Bardzo szybkie, domowe soczyste burgery, które możesz zrobić na obiad nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzą jako danie na domowego grilla.
Domowe burgery dla dzieci – Składniki:
400g mięsa wołowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mieszamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Robimy kotlety, posypujemy z dwóch stron solą* i pieprzem i smażymy bez tłuszczu na patelni (najlepiej grillowej) na sporym ogniu (ok 3-4 min z jednej strony). Przewracamy na druga stronę, możemy położyć plaster sera żółtego.
Ania radzi:
*Solimy w zależności od wieku dziecka. Im dłużej nie będziesz solić dań dziecku tym lepiej 🙂
Jeżeli będziesz smażyć, albo grillować dla maluszka to możesz zrobić to w papierze do pieczenia. TUTAJ możesz zobaczyć jak smażę dla Lilki.
Najlepiej użyć mięsa mielonego w kawałku i zmielić (antrykot, rostbef).
Kotlety robimy większe, kurczą się podczas smażenia. Polecam dla dzieci zrobić do burgerów ekspresowe bułeczki.