Lila zjadła pierwszy raz wędlinę w 14 miesiącu, a gdybym wcześniej zrobiła to domowa wędlina z piersi kurczaka gościłaby u Nas już od początku rozszerzania diety.
Domowa wędlina z piersi kurczaka – Składniki:
pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
przyprawy: papryka słodka, tymianek, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą i przyprawami. Nacieramy pierś z kurczaka i wkładamy na noc do lodówki (przykrywamy folią). Następnego dnia wyjmujemy wcześniej mięso i pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym 30 min w 190 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze 15 minut. Najlepiej kroić po schłodzeniu w lodówce.
Ania radzi:
Ja użyłam pojedynczej piersi z kurczaka.
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć indyka.
Możesz upiec w rękawie, albo naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.
Inne przyprawy których można użyć: majeranek, rozmaryn, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi.
W wersji dla starszych dzieci można dodać soli.