Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą są bardzo wartościową przekąską. Możesz je nawet podać na śniadanie w towarzystwie np. owoców, warzyw i jogurtu.
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą – Składniki:
1 puszka ciecierzycy (waga po odsączeniu 250g)
1 średni banan
30g masła orzechowego (czubata łyżka)
szczypta cynamonu
4 kostki czekolady
1 łyżka mąki migdałowej (opcjonalnie)
aromat waniliowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciecierzycę dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i blendujemy z bananem i masłem orzechowym. Dodajemy cynamon, pokrojoną drobno czekoladę (ewentualnie mąkę migdałową i aromat) i mieszamy. Moczymy ręce i robimy kulki, spłaszczamy w dłoni i układamy na papier do pieczenia. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Z przepisu wyszło 8 sztuk (chyba :P).
Ania radzi:
Czekolady z dobrym składem: Krukam, Zaini.
Możesz dla maluszka zrobić bez czekolady, a do swoich dodać taką jaką lubisz. Lubisz ciasteczka? Spróbuj wersji z jabłkiem i żurawiną 😛
Co zamiast orzechów? Alergia!