Wstajesz rano i patrzą na Ciebie czarne banany 😀 Część zużyłam robiąc bezglutenowe placuszki bananowe, a część do babeczek, które wyszły pyszne 🙂
Bezglutenowe placuszki bananowe – Składniki:
1 dojrzały banan (ok 100g)
1 jajko
40g mąki jaglanej (4 łyżki)
80g jogurtu greckiego (4 łyżki)
1 łyżka oleju
pól łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dorzucamy resztę składników i mieszamy. Smażymy na suchej patelni (można chwilę pod przykryciem lepiej odchodzą).
Ania radzi:
Masa nie wychodzi gęsta. Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę mąki, ale nie więcej 🙂
Mąkę jaglaną możesz zamienić na pszenną, orkiszową, kukurydzianą. Pamiętaj, żeby urozmaicać dietę całej rodziny, dlatego dobrze używać kilku rodzajów mąk.
Czy te placki wychodzą takie delikatnie wilgotne w środku?