A’la nutella, czyli najlepsze połączenie orzech laskowy&kakao. Idealne wypełnienie serniczków czekoladowych 🙂
Składniki:
150g orzechów laskowych
Masło 2 łyżki *
Kakao 1 łyżka (można więcej)
Daktyle (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Jeśli kupujemy orzechy ze skórką to wstawiamy do piekarnika na 180 st na 15 min, żeby pozbyć się skórki. Rozcieramy w dłoniach (można w ścierce, ale po co brudzić :)).
Można dodać kilka namoczonych daktyli. Niemowlakom nie musisz słodzić. Nawet jak Tobie wydaje się gorzka.
Do swojej mozesz zamiast daktyli dodać cukier kokosowy albo miód.
Najlepiej smakuje wyjęta wcześniej z lodówki.
Jeśli masz czas to polecam zrobić wersję z orzechami ze skórką, jak dla mnie jest smaczniejsza 😋
* zamień na olej kokosowy przy alergii na BMK
Czy masło ma być miękkie?