Kids Berliso jest już od dawna na blogu, ale to jest takie pyszne, że można jeść nie tylko na deser, my z Lilą jadłyśmy na śniadanko ala Berliso z płatków ryżowych 😛
Ala Berliso z płatków ryżowych – Składniki:
500ml mleka
100g płatków ryżowych (10 łyżek)
15g masła (łyżka)
10g mąki ziemniaczanej(1łyżka) + 50 ml wody
Przygotowanie:
Zalewamy płatki ryżowe mlekiem,dodajemy masło i gotujemy ok 5 minut od zagotowania. Pod koniec dodajemy wymieszaną mąkę z wodą i energicznie mieszamy. Podajemy z owocami. Porcja dla mamy i dziecka.
Można swoją porcję dosłodzić.
Ania radzi:
Przed dodaniem mąki ziemniaczanej konsystencja musi być lekko płynna, w razie potrzeby dodaj mleka.
Na opakowaniu zalecają gotować 2-3 minuty, jak dla mnie płatki są za twarde.
Przy alergii na BMK ugotuj na mleku kokosowym z kartonu (możesz pół na pół z wodą, mleko jest tłuste).
Możesz przygotować na ryżu, ale zdecydowanie dłużej to potrwa 🙂
Zrobiłam z wanilią, ryżem jasminowym (ugotowałam dzień wcześniej więcej do obiadu) i musem z truskawek. Delikatnie ryż z mlekiem zblendowalam zanim dodałam mąki ziemniaczanej. Jak dla mnie przepyszne! Dodam, że wcześniej robiłam to Belriso z płatkami ryżowymi i że wielbicielką ryżu nie jestem, a bardzo mi smakowało. 😉