Kotlety pieczone z buraka są smaczne, zdrowe i tanie, też lubicie takie dania? O tym, że szybko się je robi nie muszę chyba wspominać 😉
Składniki:
150g buraków ugotowanych (u mnie kupione z Lidla-2 szt)
1 jajko
ząbek czosnku
¼ małej cebuli
10g zmielonych ziaren słonecznika
40g mąki gryczanej/pszennej/orkiszowej jasnej
natka pietruszki (suszona albo świeża)
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Buraki ścieramy na grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Placki układamy na papierze do pieczenia. Możemy łyżką nadać kształt. Pieczemy ok 30 minut na środkowej półce bez termoobiegu w 180 stopniach. Z przepisu wyszły 3 kotlety mniejsze i 3 większe dla mamy 🙂 Podałam z serkiem śmietankowym i koperkiem.
*Zrobiłam kotleciki dla Lilki i dodałam do swojej części sól i pieprz.
Ania radzi:
Placki możesz usmażyć na patelni.
Ziarna słonecznika możesz zastąpić innymi pestkami, albo pominąć dodając więcej mąki.
Pyszne ! Córka (prawie rok) ostatnio mało co chce jeść, a te pochłonęła 4 😀 podałam z jogurtem naturalnym i dodalam siemie zamiast jajka 🙂
Dziękujemy za przepis