Kids Schoko-Bons czyli połączenie kremowego serka z orzechami laskowymi i czekoladą. Wersję dla niemowlaków ciężko stworzyć, a jednak się udało 🙂
Składniki:
120g jogurtu naturalnego (6 łyżek)
50ml śmietanki 30% (10 łyżek)
80g mascarpone (1 łyżka ok. 25g)
15g zmielonych orzechów laskowych (3 łyżki)
2 łyżki mleka w proszku (w wersji dla starszaków, dla niemowlaków pomijamy)
Polewa:
1 łyżeczka masła
pół łyżeczki kakao
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w tej samej temperaturze. Umieszczamy w misce śmietankę, jogurt i mascarpone, miksujemy do połączenia składników, dodajemy orzechy laskowe i mleko w proszku (w wersji dla starszaków, tą wersję możemy również dosłodzić). Przekładamy do słoiczków. Masło rozpuszczamy (ja zawsze rozpuszczam w mikrofalówce), dodajemy kakao i mieszamy, na końcu dodajemy mleko. Polewamy deser i chowamy do lodówki.
Z przepisu wychodzą 2 porcje. Najlepszy po min 2 godzinach w lodówce.
Klikając Tag: „deser w słoiczku” na dole strony, wyświetlą się wszystkie przepisy z serii Kids 😉
Pyszny deserek , moja corka ( 24 letnia ) jest w nim zakochana