Budyń szpinakowo-bananowy z kaszy jaglanej, wykorzystujemy to połączenie do klusek, placków, a dziś powstał pyszny budyń.
Składniki:
80g kaszy jaglanej
ok 450 ml płynów (u mnie woda i mleko kokosowe)
1 dojrzały banan (120g)
2 łyżki serka śmietankowego (u mnie Bieluch)
2 garście świeżego szpinaku*
miód (dla starszego dziecka)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy płynami i gotujemy ok 25 minut, aż wchłonie płyny i się rozgotuje. Zdejmujemy z gazu, dodajemy serek, banana, szpinak i blendujemy. Możemy jeszcze chwilę podgotować, żeby budyń był gęstszy.
Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.
Jeżeli nie przepadasz za szpinakiem to wypróbuj budyń dyniowy lub budyń pomarańczowo-bananowy 🙂
*jeśli używasz mrożonego szpinaku wrzuć po 15 minutach do kaszy
Podbijam pytanie o zamiennik serka (tutaj dla alergika mlecznego). Czy jogurt kokosowy nie zaburzy przepisu?