Budyń szpinakowo-bananowy z kaszy jaglanej

You are currently viewing Budyń szpinakowo-bananowy z kaszy jaglanej

Budyń szpinakowo-bananowy z kaszy jaglanej, wykorzystujemy to połączenie do klusek, placków, a dziś powstał pyszny budyń.

Składniki:

80g kaszy jaglanej

ok 450 ml płynów (u mnie woda i mleko kokosowe)

1 dojrzały banan (120g)

2 łyżki serka śmietankowego (u mnie Bieluch)

2 garście świeżego szpinaku*

miód (dla starszego dziecka)

Przygotowanie:

Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy płynami i gotujemy ok 25 minut, aż wchłonie płyny i się rozgotuje. Zdejmujemy z gazu, dodajemy serek, banana, szpinak i blendujemy. Możemy jeszcze chwilę podgotować, żeby budyń był gęstszy.

Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.

Jeżeli nie przepadasz za szpinakiem to wypróbuj budyń dyniowy lub budyń pomarańczowo-bananowy 🙂

*jeśli używasz mrożonego szpinaku wrzuć po 15 minutach do kaszy

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Gabi

Podbijam pytanie o zamiennik serka (tutaj dla alergika mlecznego). Czy jogurt kokosowy nie zaburzy przepisu?

Monika

Szpinak zamrożony wrzucamy? Czy rozmrozić i odsączyć ? Już wiem co jutro ma śniadanko 😉

Katarzyna

A co można dodać zamiast serka śmietankowego? Akurat nie mam. Jogurt grecki?