Jak nie masz czasu na obiad wystarczy mieć ugotowane buraki (kupuję gotowe i część mrożę) i powstaje zupa w 3 minuty – pyszny krem z buraka 🙂
Krem z buraka – Składniki:
700ml wody
400g ugotowanego buraka
2 łyżki suszonej włoszczyzny
1 ząbek czosnek
pół małej cebuli
pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Gotuję chwilę czosnek z cebulą i suszoną włoszczyzną (dostępna w Lidlu, ma dobry skład), a po chwili dodaje buraki (jak mrożone to dodać od razu z włoszczyzną) i blenduje.
Posypuję pietruszką. Podane z jogurtem kozim i zblendowaną figą. Polecam również z jogurtem i malinami.
Ania radzi:
Możesz przed blendowaniem odlać trochę wody i ewentualnie dolewać w trakcie do uzyskania gęstej konsystencji.
1 porcję zawsze mrożę.
Dodaj sól i pieprz w wersji dla starszaków.
Ale blenduję dopiero jak buraki się ugotują ?