Domowe Pieguski

You are currently viewing <strong>Domowe Pieguski</strong>

Robicie domowe słodycze? A robiliście domowe Pieguski? U nas takie słodycze pojawiają się od początku rozszerzania diety. Ja robię dla siebie i taty, a Lila próbuje. Wystarczy, że je dopasujesz do wieku i umiejętności dziecka i możesz podać przed rokiem.

Domowe Pieguski – Składniki:

180g mąki pszennej

100g masła

1 jajko

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki: czekolada 8 kostek (dałam mleczną), rodzynki 2-3 łyżki, orzechy laskowe 17 szt.

opcjonalnie słodzidło (dałam łyżkę erytrolu)

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Kroimy orzechy i czekoladę. Przesiewamy mąkę do miski lub na blat, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, pokrojone masło i wyrabiamy ciasto. Użyłam miski, bo musiałam zważyć składniki, ale robię na blacie. Pod koniec (zanim powstanie kula) dorzucamy dodatki i zagniatamy kulę. Odrywamy po kawałku, formujemy w dłoniach kulki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 200 st. 12 minut, a potem w 180 st. z termoobiegiem ok. 5 min (do zarumienienia). Po upieczeniu są miękkie. 

Najlepiej smakują, jak ostygną albo nast. dnia. Z przepisu wychodzi 13 szt.

Ania radzi:

W wersji #bezbmk i #bezbj zamieniłam masło na wege margarynę Naturale z awokado.

Proporcje takie same, na koniec dodałam łyżkę zimnej wody, żeby ciasto się skleiło. Piekłam kilka min. dłużej do zarumienienia. Jeśli chcesz podać przed rokiem zrezygnuj z czekolady, orzechy bardzo drobno posiekaj, a rodzynki możesz namoczyć wcześniej we wrzątku.

Możesz zamienić mąkę pszenna na orkiszową jasną. 

Lila ma prawie 3 lata i pierwszy raz użyłam mlecznej czekolady. 

Możesz użyć gorzkiej czekolady lub bez cukru np. z Krukam.  Jeśli szukasz przepisu na inne pyszne i zdrowe ciastka wypróbuj ciasteczka z ciecierzycy.

wersja bez BJ i BMK

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ola

O przepraszam widze teraz , ze we wskazówkach podajesz zmianę maki, ale ze mnie gapa nie doczytałam 😭😢

Ola

Pieknie wyglądają. Czy zamiast maki pszennej mogę dać inne maki? Np. ryżowa, owsiana , orkiszowa?(mieszane)

Klaudia

Od kiedy można podawać gorzka czekoladę?

Ania

A polecasz jakąś konkretną gorzką z dobrym składem ?