Dyniowy budyń z kaszy jaglanej

You are currently viewing Dyniowy budyń z kaszy jaglanej

Nie ma sezonu na dynię, ale może ktoś z Was też ma zapasy w zamrażarce? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na dyniowy budyń z kaszy jaglanej.

Dyniowy budyń z kaszy jaglanej – Składniki:

400ml płynów (u mnie mleko z wodą)

100g kaszy jaglanej

400g dyni mrożonej (polecam Hokkaido)

1 łyżka skórki z pomarańczy BIO

łyżeczka cynamonu cejlońskiego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy wodą(ja to robię w garnku- mieszam i wylewam). Dodajemy dynię i zalewamy mlekiem z wodą. Gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie płyny.

Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy, cynamon, gałkę i blendujemy. Podałam z masłem orzechowym i owocami.
Dla starszego dziecka możemy dodać miodu 😛

Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym.
W sezonie zawsze kupuję więcej dyni, kroję w kawałki i piekę ok 30 minut. Część blenduje na puree, a część w kawałkach mrożę. Polecam dynię Hokkaido, jest smaczniejsza i nie trzeba obierać ze skórki.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze