Jeżeli nie jedliście kaszy kuskus w słodszym wydaniu to polecam bardzo pomarańczowo bananowy budyń z kaszy kuskus. Jest szybka w przygotowaniu i równie pyszna jak kasza jaglana 🙂
Pomarańczowo bananowy budyń z kaszy kuskus – Składniki:
400 ml mleka krowiego
80 g kaszy kuskus
1 banan
1 pomarańcza
2 łyżki soku z cytryny i pomarańczy (opcjonalnie)
10 g mąki ziemniaczanej + 50ml wody
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy mlekiem i gotujemy ok 10-15 min aż wchłonie płyny. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy pod koniec gotowania. Zdejmujemy z gazu, dodajemy banana i blendujemy (możemy dodać trochę soku z cytryny i pomarańczy, zależy jaką chcemy mieć konsystencję). Dodajemy pokrojone w kawałki pomarańcze i mieszamy (usuwamy błonki). Porcja dla mamy i dziecka. Swoją możesz jeszcze dosłodzić.
Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny.
Spróbuj też wersji MIGDAŁOWY KUSKUS Z PASTĄ SEZAMOWĄ.
A kiedy banan?Do blendowania czy zagryzania 😉?